De kunst van lichtinval - 't mooiste licht | FAKRO

Het lijkt misschien vergezocht maar er is een link tussen Johannes Vermeer en FAKRO….
De 17e-eeuwse kunstenaar beheerste het creëren van lichtval op zijn doeken als geen ander. Kijk maar eens goed naar zijn meesterwerk  ‘Het meisje met de parel’.

Het is vooral het licht over haar gezicht waardoor alles tot leven komt. Denk dan eens aan de lichtinval die via een dakraam een ruimte echt leefbaar maakt. Waardoor alle details in jouw interieur nog beter tot hun recht komen. Zo bekeken blijken de oude meester en FAKRO dus niet eens zo verschillend!

Licht doet leven
Natuurlijk vergelijken we hier appels met peren. Of eigenlijk, penselen met dakramen. Maar je kunt het ook anders zien. Want hoewel de instrumenten nogal verschillen begrijpen Vermeer én FAKRO het belang van licht. Dat het bepaalt hoe we dingen zien en ervaren. Hoe kleuren en materialen feller of juist zachter worden in een bepaalde hoeveelheid licht en lichtval. Of hoe schaduwen een muur van nieuwe vormen en patronen voorzien. Zoals Vermeer hiermee speelde op zijn doeken zo kun jij in je huis verschillende taferelen creëren en ontdekken!

‘De zon komt op en gaat onder, maar nooit uit’  – Toon Hermans

De zon verandert iedere dag weer van plek. Ze verdwijnt soms achter een wolk, is helder wit, dan weer oranje of donkerrood van kleur. Dit bepaalt direct de sfeer op een doek van een schilder en in jouw huis. Zo kan daglicht een gezellige, warme sfeer creëren of juist een koel of verkoelend effect hebben. En net als penseelstreken Romantiek op een doek laten verschijnen zorgt de ondergaande zon voor een romantische sfeer in een ruimte. Daglicht zorgt op één dag voor verschillende sferen en effecten in een kamer. Je ziet iedere keer weer iets anders, net als in de beste kunstwerken.

Creëer het juiste licht
Zoals de afmeting van het canvas belangrijk is voor een schilder is het formaat dakraam van belang voor jouw ruimte. Ook de functie van de ruimte is natuurlijk belangrijk voor je keuze. We geven je een paar tips waar je rekening mee kunt houden:

  • Met ‘voldoende daglicht’ wordt in het algemeen bedoeld dat het glas van een raam 10% van het vloeroppervlakte moet zijn. Dus in een ruimte van 12m2 heb je een dakraam van 1,20m nodig.
  • Een zonwering (binnen of buiten) is vaak onmisbaar. Hiermee speel je niet alleen met de hoeveelheid licht die binnenvalt. Het verkoelt ook je woning op warme dagen.
  • Naast licht meer ruimte nodig? Met een dakkapel creëer je eenvoudig extra m2. Zo wordt jouw canvas lekker groot.

Kleuren met penselen en dakramen

Misschien ben je zelf goed met penselen. Of heb je kunst van anderen aan je muur hangen. In alle gevallen laten zowel oude meesters als Vermeer en dakramen van FAKRO je genieten van veel licht en kleur. Hiermee kan er zomaar een bijzonder stilleven op jouw tafel, op je muur of op de bank ontstaan. En zo creëert FAKRO met ’t mooiste licht een beetje kunst in huis, iedere dag.