BENG, NOM of Passief? - 't mooiste licht | FAKRO

BENG, NOM of Passief?

Een eigen huis, een plek onder de zon….het is tegenwoordig erg lastig om dit eigen plekje te vinden. En wanneer dat lukt is het ook nog de vraag hoe toekomstbestendig het nieuwe huis is. De overheid heeft namelijk als doelstelling dat in 2050 alle gebouwen, dus ook woningen, bijna-energieneutraal (BENG) moeten zijn. Dat heeft behoorlijke consequenties voor mensen die al een woning bezitten, maar ook voor jou als nieuwkomer op de markt. Want naast BENG kan een woning ook NOM of passief zijn. ‘Pardon?’ horen wij velen van jullie denken. Tijd om het een en ander een beetje toe te lichten.

Verbouw of nieuwbouw
Iedere woning in Nederland die na 2015 is gebouwd voldoet aan nagenoeg alle eisen wat betreft isolatie. Dat betekent dat je op het (nu geldende) energielabel flink richting de A zit (A=heel zuinig, G=helemaal niet zuinig). Vanaf 2021 dienen alle nieuwe gebouwen in ieder geval aan de BENG-eisen te voldoen. Dus koop je een nieuwbouw woning dan weet je zeker dat je aan de minimale eisen voldoet. Val je toch voor de charmes van een ouder huis dan moet er waarschijnlijk een en ander aan verbouwd of aangepast worden om deze naar de huidige norm te brengen.

Is bijna neutraal niet neutraal genoeg voor jou, dan komt een Nul-Op-de-Meter, ofwel NOM woning, wellicht in aanmerking. Want waar je met BENG net zoveel (duurzame) energie opwekt als dat er door het gebouw zelf aan energie wordt verbruikt, geldt bij een NOM-woning ook het verbruik van het huishouden in het gebouw. Met BENG wordt het stroomverbruik van bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten niet meegerekend. Bij een NOM-woning wordt net zoveel energie op of rondom het huis opgewekt als dat er in een jaar totaal verbruikt wordt en de teller dus op nul staat aan het eind.

Wat maakt een huis passief?
Het passiefhuis is het meest vooruitstrevend in het ge- en verbruik van energie. Dit kan een keuze zijn wanneer je zelf een huis wilt laten bouwen en voor de meest duurzame oplossing kiest. Een passiefhuis moet aan strenge regels voldoen en daadwerkelijk een certificaat halen. Je mag pas spreken van een passiefhuis als er niet meer dan 15kWh/m² per jaar nodig is voor de verwarming van ruimtes tot 20°C. (Ter vergelijking: bij BENG woningen ligt het maximale verbruik tussen 55 en 60kWh/m²)

Alles in een passiefhuis moet dus op elkaar zijn afgestemd. Denk aan een optimale isolatie en ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Duurzame opwekking van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook is de locatie van het gebouw belangrijk en dan vooral de positie ten opzichte van de zon. Want je wilt veel warmte van deze zon opslaan voor gebruik in de winter, maar ook kunnen verkoelen in de zomer. Vervolgens regelt het huis de temperatuur vanzelf zonder een traditioneel verwarmingssysteem. En daar komt dan ook de term ‘passief’ vandaan, niets hoeft actief te worden aangezet of geregeld. En aan het eind van het jaar staat de teller in ieder geval op nul en heb je dus minder verbruikt dan er opgewekt is.

FAKRO werkt actief mee aan passiefhuizen
Alles moet duurzamer, energie moet schoner en het gebruik van aardgas moet uiteindelijk niet meer nodig zijn. Energietransitie noemen we dat. En onze dakramen dragen al geruime tijd hun steentje bij aan een duurzame en groene toekomst. En dus ook aan de meest energiezuinige gebouwen die voldoen aan de BENG, NOM of passief norm. Onze tuimeldakramen met drie- en viervoudige beglazing hebben zelfs een passiefhuis-certificaat.

Tussen BENG, NOM en passief vind je natuurlijk meerdere varianten en gradaties van energiezuinige woningen. Onderzoek daarom voor de aankoop, bouw of verbouw van een woning de verschillende mogelijkheden die passen bij jouw wensen. Alle maatregelen zorgen er uiteindelijk voor dat het binnen in huis veel aangenamer is, je minder geld kwijt bent aan energiekosten en de toekomst veel groener wordt. En daar werkt FAKRO graag aan mee!

(De getoonde foto’s laten een passief in Gent (B) zien met FAKRO tuimeldakramen voor passiefhuizen)