Van kinderkamer naar speelparadijs - 't mooiste licht | FAKRO

Ze groeien als kool natuurlijk, kinderen. Zo past jouw baby nog in de wieg of ledikant en voor je het weet is hij of zij daar te groot voor. Wanneer precies is natuurlijk voor iedereen anders, maar er komt een moment dat de babykamer een kinderkamer wordt.

Hier zal jouw kleintje niet alleen maar slapen. Hier wordt gespeeld, gedanst, gelezen, verkleed en…nou ja, graaf zelf maar eens flink in je geheugen. Maar hoe creëer je nou van een kinderkamer een fantastisch speelparadijs én een plek waar een kind ook nog lekker rustig slaapt?

Alles begint met daglicht
Net als voor ons volwassenen is daglicht ook voor kinderen heel belangrijk. Het stimuleert creativiteit, fantasie, maakt blijer en alerter. En ze slapen er beter van. (Dak)ramen op een kinderkamer zijn dus een goede basis. Vergeet daarbij ook de raambekleding niet. Een compleet verduisterend rolgordijn bijvoorbeeld zorgt voor een goede nachtrust. En biedt bescherming tegen de stralen en warmte van de zon overdag. Laten we ook veiligheid niet vergeten. Want waar een dakraam is, is (meestal) ook een weg naar buiten….via dat raam! Spreekt misschien voor zich maar let erop dat je kleintje hierdoor niet eenvoudig weg kan glippen of vallen. Er zijn een aantal eenvoudige manieren om dit te voorkomen:

  • Een kinderslot wat het openen van een (dak)raam begrenst.
  • Plaats iets onder het dakraam waardoor je kind er moeilijk bijkomt. Let er dan wel op dat het obstakel geen leuk klimrek wordt!
  • Misschien nog bezig met een verbouwing? Plaats je dakraam zo hoog mogelijk zodat je kleintje er de komende jaren niet bijkomt. Zo creëer je ook nog eens extra veel lichtinval.

Al dat gespeel, gelach en geslaap zorgt natuurlijk voor vuile en vochtige lucht. Goede ventilatie is ook op een kinderkamer belangrijk. Zet de ventilatieroosters dus continu open en met een kinderslot kun je ook met een gerust hart de ramen op een veilige stand openzetten.

Basis klaar? Inrichten maar!
Een lichte kamer die veilig is en waar goed geventileerd wordt is een mooie basis om van een gewone kamer een fantastische kinderkamer te maken. Had je deze eerst heel enthousiast roze of blauw geschilderd? Of volledig als babykamer ingericht? Dan kun je eenvoudig wat accenten weghalen of juist toevoegen om de kamer wat neutraler of juist meer uitgesproken te maken. En vergeet niet dat de ruimte vooral leuk moet zijn voor de gebruiker ervan. Dus waar speelt je kindje graag mee? Heeft hij/zij al een favoriete kleur? Is er genoeg plek om zowel kleertjes als speelgoed op te bergen? En zijn er genoeg speelhoekjes en natuurlijk een tafel of bureau? Hier nog een paar tips waarmee je eenvoudig een superleuke kamer creëert:

  • Een hoogslaper als fantastische ruimtebespaarder natuurlijk! En de ruimte eronder kan een leuke zit,- knutsel- of leesplek worden.
  • Verschillende plekjes stimuleren kinderen om te spelen. Denk bijvoorbeeld aan een bankje in een hoek, een tent of tipi waarin je kind zich kan terugtrekken. Of een grote knuffelbeer of poef waarop je kind lekker kan lezen. Een tapijt werkt ook goed, alleen al om een gladde vloer wat warmer te maken.
  • Gebruik een muur als decor. Hang er posters op. Of gebruik schoolbordverf zodat er lekker met krijt getekend en geschreven kan worden.

Met deze tips in je achterhoofd kan een kind de was doen. Nou ja, jij kunt wat gerichter aan de slag om van een kinderkamer een speelparadijs te maken. Een kamer die meegroeit met de volgende generatie.