Oog voor de natuur - 't mooiste licht | FAKRO

Wanneer we bij FAKRO zeggen dat we het mooiste licht van vandaag én morgen creëren menen we dat vrij letterlijk. Het licht van vandaag moet in de toekomst, morgen dus, net zo mooi zijn. En dat kan alleen maar met een bewust beleid. Bewust wat betreft duurzaamheid, circulariteit en milieuvriendelijkheid. Dat gaat natuurlijk veel verder dan alleen afval scheiden, stroom opwekken via de zon en duurzame materialen gebruiken.

Een natuurlijke kringloop
Als in de herfst de bladeren van bomen vallen gooien deze eigenlijk hun afval weg. Heel duurzaam want dit afval wordt verwerkt tot compost, humus en voeding voor een hele keten planten en dieren. Die zorgen er op hun beurt weer voor dat die bladeren volledig hergebruikt worden en zo voor een natuurlijke kringloop zorgen. Niets gaat verloren, niets wordt verspild en alles groeit en bloeit op een natuurlijke manier verder. De natuur laat ons zien hoe het moet. Eigenlijk heel simpel en logisch om op diezelfde manier met onze eigen spullen, energie en grondstoffen om te gaan, toch?

Een echte transitie
Even heel kort door de bocht terug in de tijd: de industriële revolutie die eind 19de eeuw werd ingezet heeft onze levens drastisch veranderd. In een hoog tempo gingen we van vervoer per paard en wagen naar gemotoriseerde wagens. Van handwerk naar machines en vlogen we door de lucht in een mum van tijd in plaats van lange boottochten over water. Wij worden ook van en aan de lopende band voorzien van eten, kleding en alle andere mogelijke producten.

Ongekend gemak natuurlijk en dat went. Zeker omdat het ons veel welvaart heeft opgeleverd. Maar we zien ook steeds meer de schaduwkant van deze welvaart. De natuur lijdt onder ons succes. Zowel boven als onder de grond maken we bovengemiddeld gebruik van haar. Denk aan het afval dat we weggooien, grondstoffen die we gebruiken, vervuilde stoffen die we uitstoten. Ons gedrag en gebruik van alles moet anders, het moet een echte transitie ondergaan. Alles dat we gebruiken moeten we ook weer hergebruiken. In dezelfde of misschien wel een heel andere vorm. De natuur om ons heen doet dat per slot van rekening van nature.

’t Mooiste licht….is groen
Bij FAKRO weten we al jaren dat (alleen) de zon een gratis en schone bron is voor licht en energie. Hier maken wij op vele manieren dankbaar gebruik van. En als bedrijf in de bouwsector nemen we ook onze verantwoordelijk. Want wij beseffen dat onze  sector een groot aandeel heeft in het gebruik van grondstoffen en verbruik van energie. Wij zoeken onze materialen zorgvuldig uit en maken zoveel mogelijk gebruik van schone energie. Oude dakramen vervangen we en hergebruiken we dermate dat we hier weer nieuwe grondstoffen en producten van kunnen maken. Op deze manier zorgen we voor zo min mogelijk afval en verspilling. Een kringloop dus, geen keten, net als in de natuur. Met minimale impact een maximaal effect bereiken, daar streven we naar. Wij hebben oog voor de natuur en dat is wat wij bedoelen met ‘het mooiste licht van vandaag én morgen’.