Think about the Future Foundation - 't mooiste licht | FAKRO

Toen Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne aanviel werden we allemaal even stil. Er was een oorlog uitgebroken en niet zo heel ver bij ons vandaan. Polen, het thuisland van FAKRO, grenst er zelfs aan. Onze collega’s daar aarzelden dan ook geen moment en zorgden samen met de Think about the Future Foundation dat er hulp op gang kwam. Zo reden er op 1 maart al 4 vrachtwagens volgeladen met basisvoorzieningen richting het net aangevallen land. Ook Oekraïners die naar Polen vluchtten konden op steun en opvang van FAKRO rekenen. Helaas is al deze hulp tot de dag van vandaag nog steeds nodig.

Van Nowy Sącz naar L’viv

De Think about the Future Foundation (TAFF) is een Poolse stichting die (lokale) initiatieven op economisch en educatief gebied steunt. Uiteindelijk moet het hele land hiervan kunnen profiteren en groeien. De oorsprong ervan ligt bij FAKRO oprichter Ryszard Florek die al heel snel meerdere lokale ondernemers enthousiast maakte zich ook aan TAFF te verbinden. Bij het uitbreken van de oorlog in hun buurland was het dan ook voor iedereen vanzelfsprekend dat er hulp geregeld moest worden.

Samen bereik je veel meer.

Nowy Sącz, een Poolse stad zo’n 850km van Kiev verwijderd en waar FAKRO haar hoofdkantoor heeft, barst gelukkig van ondernemers met het hart op de juiste plek. Samen met hen werd er in korte tijd al veel in gang gezet. Eerste levensbehoeften als houdbare voeding, kleding, hygiëne producten, dekens, slaapzakken en medicijnen werden vrijwillig gedoneerd en verzameld. FAKRO had inmiddels 4 vrachtwagens en chauffeurs beschikbaar gesteld voor het vervoer ervan. Uiteraard zeiden wij in Nederland, net als veel andere FAKRO vestigingen wereldwijd, ‘Ja natuurlijk!’ op de vraag of ook wij een (financieel) steentje wilden bijdragen. Samen bereik je namelijk veel meer.

En zo reden er begin maart vorig jaar vrachtwagens vol hulpgoederen richting Oekraïne. Een FAKRO distributiecentrum in L’viv, Oekraïne, werd uit veiligheid ontruimd en zou voortaan dienst doen als opslagruimte voor de verzamelde goederen. Caritas Ukraine, een hulporganisatie ter plekke, zorgde vervolgens de verspreiding van alle spullen naar plekken waar deze het meest nodig waren.

Een beetje uitzicht in uitzichtloze situaties

Naast hulpgoederen ter plekke zorgen FAKRO en de Think about the Future Foundation ook voor opvang van vluchtelingen. Veel slachtoffers verlieten namelijk huis en haard, op zoek naar een veilig onderkomen dat vaak over de grens lag. Samen met donaties en hulp van bedrijven, andere organisaties en individuele giften werden verschillende accommodaties beschikbaar gesteld. En net zoals in Nederland families hun huis openstelde voor vluchtelingen  was dit in Polen ook het geval.

Maar alleen onderdak biedt nog geen uitzicht op betere tijden. Daarom vindt TAFF het ook belangrijk het dagelijks leven zo aangenaam mogelijk te maken. De oorlog zo ver weg als mogelijk te doen lijken, vooral voor kinderen. Allerlei trips en leuke activiteiten bieden broodnodige afleiding en zicht op een betere toekomst in de vaak uitzichtloze situaties waarin oorlogsslachtoffers zich bevinden.

Zo lang het nodig is

We zijn inmiddels ruim anderhalf jaar verder en zo’n 8 miljoen Oekraïners zijn hun land uit gevlucht. Ook is een derde van de bevolking ontheemd. Met onlangs nieuwe aanvallen op het land lijkt het einde van de ellende nog niet in zicht. En dus blijven FAKRO en de Think about the Future Foundation (en alle andere partners) zich actief inzetten om hulp te bieden aan iedereen die dat nodig heeft. In de hoop zoveel mogelijk mensen een betere toekomst te kunnen bieden.