De keuken als hart van het huis - 't mooiste licht | FAKRO

Welke plek heeft de keuken in jouw huis? Gebruik jij deze ruimte alleen waarvoor hij bedoelt is of wordt er vooral ook in geleefd? Feit is dat de keuken in de loop der jaren een steeds centralere plek in huis heeft ingenomen. De ruimte staat vaak in open verbinding met de rest van de woonruimte waardoor we er niet meer alleen tijd doorbrengen om te koken.

We lezen de krant, werken, maken huiswerk, spelen spelletjes en borrelen met vrienden aan de keukentafel. Door een behoorlijke (r)evolutie van de keuken zijn we er inmiddels overdag én ’s avonds te vinden. Het wordt niet voor niets vaak het hart van het huis genoemd. Een goed lichtplan waarin zowel kunstmatig- als daglicht een rol speelt is daarmee ook steeds belangrijker geworden.

Als het maar praktisch is…
Dat was tot ongeveer de jaren 70 van de vorige eeuw het voornaamste doel van de keuken. Het was meestal een afgesloten ruimte waar je je vooral bezighield met het (voor)bereiden van eten. Ergens in de loop van de jaren 70 werden de muren weggehaald en wilden we degene die al dat lekkers maakt bij de gezelligheid van de rest in huis betrekken. Maar dat betekende ook dat de keuken veel meer een onderdeel van het interieur werd. En daarmee ook de luchtjes en vocht dat koken met zich meebracht. Zo werd naast het design van de keuken ook over ventilatie en licht nagedacht. Inmiddels allemaal vanzelfsprekende overwegingen bij het ontwerpen of renoveren van je woning of keuken.

Verfris en verlicht je keuken
Naast een afzuigkap zorgen ramen ervoor dat de hele ruimte fris en goed geventileerd is. En net als in alle andere ruimtes in huis maakt ook in de keuken daglicht het verschil. Juist omdat we er veel meer tijd in doorbrengen, de hele dag door. Om te voorkomen dat je in je vinger in plaats van een ingrediënt snijdt wil je genoeg licht op de juiste plekken. Dus voor het bereiden van eten is een directe lichtbron op je keukenblad belangrijk. Maar wanneer je ’s avonds aan tafel geniet van een maaltijd hoeft dat niet in felle verlichting. Voor ieder moment van de dag is er een oplossing. Dat is zowel praktisch als economisch. Denk maar aan:

  • In vrijwel alle moderne woningen beschikken keukens over ramen. En hierdoor
    heb je al in de ochtend een fijne sfeer in je keuken van een gratis en natuurlijke bron.
  • Een lamp boven de keukentafel. Deze laat je in fijn licht genieten van wat je dan ook van plan te doen.
  • LED verlichting. Deze is erg zuinig en verbruikt 85-90% minder stroom t.o.v. een gloeilamp en halogeenlamp. LED lampen zijn er in vele vormen en maten waardoor je eenvoudig voor direct of indirect licht kunt zorgen. Zo heb je strips die de binnenkant van je kasten of lades verlichten bij openen. Of kun je met een strook onder je keukenkasten de juiste sfeerverlichting creëren.
  • Hiermee kun je bepaalde plekken gericht van licht voorzien. En met een dimmer kun je eenvoudig de felheid ervan bepalen.

Denk verder ook aan onderhoudsvriendelijke materialen als staal, metaal, glas of kunststof in je keuken. Deze zijn makkelijk schoon te maken en nemen veel minder luchtjes op dan bijvoorbeeld een stoffen lampenkap of houten frames voor verlichting. Kunststofkozijnen voor ramen zijn daarom ook veel praktischer en duurzamer dan houten.

Liefde gaat door de maag
Niet iedereen is een keukenprins- prinses.  Maar we moeten toch allemaal eten. Helemaal als het waar is wat ze zeggen, dat liefde vooral door de maag gaat. En je wilt het hart van het huis natuurlijk kloppend houden. Een goed verlichte en geventileerde keuken is dan in alle gevallen een gezonde keuze!