Licht en donker op je slaapkamer - 't mooiste licht | FAKRO

Word jij ’s ochtends altijd net iets te vroeg gewekt door je wekker? Of ben je direct wakker en klaar voor de dag? Een goede nachtrust is heel belangrijk voor je gezondheid. Met veel daglicht overdag en totale duisternis ’s nachts creëer je het perfecte slaap/waakritme. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wat kun je zelf doen om je nachtrust te verbeteren? En hoe dragen dakramen in je slaapkamer hieraan bij?

Een goede nacht begint met veel daglicht
Het slaap/waakritme is ons natuurlijke dag- en nachtritme. Je lichaam doet al een hele hoop zelf, eigenlijk heb je helemaal geen klok nodig. Zo maken je hersenen zodra het donker wordt automatisch het hormoon melatonine aan. Deze stof zorgt ervoor dat je slaperig wordt aan het einde van de dag. Daglicht zorgt ervoor dat deze stof weer afneemt en dit is de biologische klok die ons ritme voor een groot gedeelte bepaald. Voldoende natuurlijk (zon)licht om je heen gedurende de dag zorgt er dus vanzelf voor dat je ’s avonds weer langzaam moe wordt. En om die klok optimaal te laten lopen is een prettige slaapkamer wel zo belangrijk.

Maak van slapen de hoofdzaak
Al sinds je kindertijd is een slaapkamer meer dan alleen een plek waar je in bed kruipt. Je brengt er wel een derde van je leven in door. In je eerste jaren speel je hier en ontwikkel je je fantasie. Aan je bureau maak je het meeste van je huiswerk en studeer je. Je komt er weer later tot rust na een lange werkdag. En zorgt er voor je pasgeboren kindje of hebt er mooie tijden met je partner. Deze ruimte is dus meer dan alleen een plek waar je slaapt. Maar toch is het voor een echt goede nachtrust belangrijk dat je slaapkamer vooral op slapen gericht is. En dat doe je het best in een prettige omgeving. Deze creëer je al relatief snel door te kiezen voor:

  • Een goed bed. Of dat nou een eenpersoons of kingsize is, zoals wel vaker maakt ook hier de afmeting niet uit. Het gaat om de kwaliteit. Zorg dus dat vooral het matras en je beddengoed precies goed is voor jou.
  • De juiste verlichting. Niet te veel en zeker niet te fel. Je wilt ’s avonds natuurlijk niet meer dat je melatonine afneemt!
  • Zo min mogelijk elektronische afleiding. Hoewel het ontspannen is tv te kijken vanaf je bed is dit niet bevorderlijk voor je nachtrust. Datzelfde geldt voor je laptop, telefoon of welk ander gadget met verlichting dan ook.
  • We gaan je geen interieur of kleur advies geven maar over het algemeen is wel aangetoond dat felle kleuren op muren niet slaap bevorderend werken. Net als te veel meubilair. En rommel…
  • Frisse lucht. Niets is zo lekker en gezond als een slaapkamer waar goed geventileerd wordt. En daar zorgen onze dakramen met geïntegreerde ventilatieroosters voor!

Waar melatonine je moe maakt, zorgt daglicht ervoor dat je energie krijgt. Een slaapkamer met veel daglicht maar waar het ook volledig donker wordt en een gezonde lucht is dus een ideale plek. Zo zorgt een FAKRO dakraam met een ventilatierooster en verduisterend rolgordijn in één klap voor de perfecte omstandigheden in je slaapkamer.