Hoe eco-vriendelijk is kunststof? - 't mooiste licht | FAKRO

Onze meest eco-vriendelijke dakramen…

…zijn gemaakt van kunststof! Dat klinkt misschien vreemd want hoe kan kunststof, een niet natuurlijk materiaal, nou eco-vriendelijk zijn? En wat is ‘eco-vriendelijk’ nou eigenlijk? We leggen het je graag uit.

Een kleine voetafdruk
Producten zijn eco-vriendelijk als ze de leefomgeving en natuur sparen. Het milieu wordt hiermee zo min mogelijk belast en we zijn het er allemaal natuurlijk over eens dat het hoog tijd wordt onze voetafdrukken te minimaliseren. Dat kunnen we doen door bijvoorbeeld:

  • Uitsluitend duurzame materialen gebruiken
  • Voor zo min mogelijk vervuiling (uitstoot) en afval zorgen tijdens productie processen
  • Zoveel mogelijk producten te recyclen en dus zo min mogelijk te verspillen
  • Schone energiebronnen als de zon gebruiken

Met het scheiden van afval, plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen kunnen we als consument onze levens al duurzamer maken. Maar bedrijven hebben misschien een nog grotere verantwoordelijkheid. Bij hen, als grootverbruikers en producenten begint de cyclus in feite. En die cyclus kan alleen volledig duurzaam worden als we hier samen aan werken.

Zo vriendelijk mogelijk
Hoe passen onze kunststofdakramen dan in deze duurzame cyclus? Allereerst bestaan de vensterprofielen uit 63% gerecycleerd materiaal. De andere materialen die we gebruiken voor de fabricage (denk aan het glas, PVC-profielen, aluminium en staal) kunnen we voor vrijwel 100% recyclen. Hierdoor verminderen we de hoeveelheid afval tijdens ons productieproces en gebruiken we minder fossiele brandstoffen zoals ruwe olie. Jij als consument geniet uiteindelijk niet alleen van goed geïsoleerde dakramen waardoor jouw huis comfortabel en energiezuinig(er) is. Je bent ook vriendelijk voor de ecologische wereld die je ziet als je door je dakraam naar buiten kijkt.

Een dakraam zorgt voor meer dan alleen daglicht
Als producent van dakramen nemen wij graag onze verantwoordelijk. Onze producten moeten een gebouw namelijk van veel meer voorzien dan alleen daglicht. Ze moeten isoleren, oververhitting tegengaan, makkelijk in gebruik en duurzaam zijn. En dat alles zonder de natuur te belasten. Met minimale impact een maximaal effect opleveren dus. En met onze kunststof dakramen komen we al een heel eind! Vergelijk het maar met een voetafdruk in het zand. Terwijl en direct na jouw bezoekje aan een strand zie je nog waar je gelopen hebt. Maar die voetsporen verdwijnen, door de wind, de zee of andere elementen. Wat overblijft is een herinnering aan een mooie strandwandeling. Net als een dakraam waar jij lang van blijft genieten.

Om echt alle voetafdrukken van ons, mensen, te wissen zijn we allemaal aan zet. Bedenk zelf dus ook waar of wat je kunt verbeteren. Iedere schone stap is er één, wij lopen in ieder geval graag in grote passen voorop.